Indicatoarele și marcajele rutiere sunt folosite pentru a informa participanții la trafic, indiferent dacă sunt șoferi sau pietoni, despre regulile care trebuie respectate atunci când călătoresc. Indiferent dacă sunt verticale sau orizontale, permanente sau temporare, indicatoarele și marcajele rutiere au fost proiectate și introduse în codul rutier cu un obiectiv foarte specific: limitarea cauzelor accidentelor rutiere.
Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la stânga. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.
Este amplasat la cel mult 200 m de o curbă la dreapta. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.
Indicatorul din imagine se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, din care prima la stânga, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.
Indicatorul din imagine se instalează atunci când urmează o succesiune de curbe, din care prima la dreapta, dacă distanţa dintre acestea e mai mică de 250 m. Se amplasează la 100-200 m înaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi însoţite şi de panouri adiţionale, pe care este specificată distanţa până la terminarea sectorului de drum periculos, dacă lungimea acestuia depăşeşte 1000 m. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbe, iar dacă vizibilitatea este redusă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) sunt interzise.
Acest indicator se montează în curbe cu raze mai mici de 100 m, sensul săgeţilor indicând sensul virajului. Conducătorul trebuie să circule cu viteză redusă în curbă, toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea) fiind interzise.
Se instalează câte 5 astfel de panouri în curbe cu raze mai mici de 100 m sau în curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate în zona exterioară a curbelor, vârful săgeţilor indicând sensul virajului.
Indicatorul alăturat se amplasează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar nu are voie să staţioneze pe toată lungimea pantei. Dacă, în vârful pantei, vizibilitatea este redusă sub 50 m, toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, are prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.
Se instalează la 100-200 m de începutul sectorului de drum, când panta depăşeşte 7%. Conducătorul auto nu este obligat să reducă viteza, dar toate manevrele sunt interzise. Dacă drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a două vehicule unul pe lângă celălalt, având prioritate cel care urcă faţă de cel care coboară.
Indicatotul se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe ambele părţi cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat.
Se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea dreaptă cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat.
Se amplasează la 100-200 m de locul în care sectorul de drum începe să se îngusteze pe partea dreaptă cu cel puţin jumătate de metru. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza, iar manevrele de oprire, staţionare, mersul înapoi şi întoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi însoţit şi de indicatoare pentru reglementarea priorităţii de drum îngustat.
Indicatorul rutier se întâlnește de regulă în zone montane, unde acostamentul este denivelat față de partea carosabilă şi există pericolul răsturnării. La întâlnirea acestui indicator este interzisă manevra de întoarcere. Se mai întâlnește și în situațiile unde există pericolul de cedare sau alunecare a taluzului drumului.
La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul care se deplasează în faţa sa. Se amplasează pe drumurile publice pe care traficul este intens.
Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi sunt interzise toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea).
Se amplasează la 100-200 m de podul mobil. Dacă podul este ridicat, oprirea este obligatorie. Pe pod, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi sunt interzise toate manevrele (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea).
Se amplasează la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atenţiona conducătorul auto ca, pe direcţia înainte, drumul se termină deasupra cheiului sau malului abrupt.
Acest panou se amplasează la 50-200 m de locul periculos. Dacă lungimea sectorului de drum depăşeşte 0,3 km, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este specificată lungimea sectorului de drum cu denivelări. La întâlnirea acestui indicator, conducătorii auto sunt obligaţi să reducă viteza.
Indicatorul rutier se întâlnește în zonele cu școli, grădinițe, treceri pentru pietoni, sectoare de drum îngustat, etc. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza până la 30 km/h în localități și 50 km/h în afara acestora.
Se află montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza, să circule cu atenţie sporită, să nu bruscheze volanul şi comenzile autovehiculului, şi să evite folosirea frânelor.
Se amplasează la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi însoţit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fără a menţine între ele un interval de cel puţin ...m, deoarece există riscul ca pietrişul de pe partea carosabilă să fie aruncată de roţile vehiculului către ceilalţi participanţi la trafic. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să păstreze o distanţă faţă de vehiculul care circulă în faţa sa.
Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi însoţit de un panou adiţional pe care este inscripţionată lungimea sectorului de drum periculos, dacă acesta depăşeşte 300 m. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.
Se instalează la 50-200 m de o trecere de pietoni, pe drumurile intens circulate, pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusă sau în afara localităţilor. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită. Acest indicator nu se instalează cand locul amplasării sale coincide cu locul amplasării indicatorului Copii.
Conducătorii auto întâlnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate în imediata apropiere a grădiniţelor, şcolilor şi a locurilor de joacă). Conducătorul este obligat să reducă viteza sub 30 km/h în intervalul 7-22 şi să circule cu atenţie sporită.
Se amplasează la 100-200 m de locul în care drumul public se intersectează cu o pistă pentru biciclişti. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza.
Acest indicator se montează la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde există riscul ca animalele să traverseze sau să circule pe drumul public. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.
Acest indicator se montează la 100-200 m de sectorul de drum periculos, unde există riscul ca animalele să traverseze sau să circule pe drumul public. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.
Indicatorul se instalează la 20-200 m de sectorul de drum pe care se execută lucrări. Fondul de culoare galbenă semnifică caracterul temporar al lucrării. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza.
Indicatorul se instalează la 30-200 m de locul în care se află semaforul, dacă se consideră că prezenţa semaforului ar putea surprinde conducătorii auto.
Se amplasează pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor, pentru a atenţiona conducătorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasă înălţime a avioanelor.
Acest indicator se amplasează în locurile unde există frecvent curenţi puternici de aer care pot afecta circulaţia rutieră. Conducătorii auto trebuie să fie atenţi la trecerea pe lângă un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbţie.
Indicatorul din imagine este întâlnit la ieşirea de pe un drum public cu sens unic. Are rolul de a atenţiona conducătorul auto că pe sectorul de drum următor se va circula în ambele sensuri.
Se amplasează cu 50-200 m înaintea locului periculos, în orice situaţie periculoasă care nu este prevăzută cu un indicator de avertizare specific. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să circule cu atenţie sporită.
Indicatorul se instalează înaintea locului unde s-a produs un accident de circulație ce este în curs de investigare. În zona de acțiune a indicatorului, legea impune obligativitatea deplasării cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localităților.
Este amplasat numai în afara localităţilor, la 50-200 m înaintea unei intersecţii nedirijate de drumuri din aceeaşi categorie.
Se instalează în afara localităţilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecţia cu un drum fără prioritate şi are rolul de a confirma prioritatea celui care întâlneşte acest indicator.
Se instalează în afara localităţilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecţia cu un drum fără prioritate şi are rolul de a confirma prioritatea celui care întâlneşte acest indicator.
Se instalează în afara localităţilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecţia cu un drum fără prioritate şi are rolul de a confirma prioritatea celui care întâlneşte acest indicator.
Se instalează în afara localităţilor, pe drumurile cu prioritate, la 100-200 m de intersecţia cu un drum fără prioritate şi are rolul de a confirma prioritatea celui care întâlneşte acest indicator.
Se amplasează cu 50-200 m înaintea intersecţiilor cu sens giratoriu. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza.
Se amplasează la 50 m (în oraş)/ 150 m (în afara localităţilor) înainte de trecerea la nivel cu o cale ferată cu bariere sau semibariere. Conducătorul auto este obligat să reducă viteza la întâlnirea acestui indicator. În oraş, amplasarea indicatorului se va face pe acelaşi stâlp cu panoul suplimentar cu o dungă roşie oblică, iar în afara oraşului pe panoul suplimentar cu trei dungi roşii oblice.
Indicatorul se amplasează la 50 m (în oraş) / 150 m (în afara localităţilor) înainte de trecerea la nivel cu o cale ferată fără bariere. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să oprească, înainte de a traversa calea ferată, pentru a se asigura.
Se amplasează cu 50-200 m înaintea intersecţiilor în care tramvaiele urmează să vireze la dreapta ori la stânga. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să acorde prioritate tramvaiului.
Acest indicator rutier se întâlnește de obicei în localitățile rurale și îl avertizează pe conducătorul auto că prin zonă circulă frecvent mașini și utilaje agricole.
Acest indicator rutier se întâlnește pe drumurile publice care oferă posibilitatea conducătorilor de vehicule, să execute manevra de întoarcere. Nu este un sens giratoriu și nu aveți prioritate de trecere față de vehiculele care circulă din sens opus. Pentru întoarcere trebuie să le acordați acestora prioritate de trecere.
Indicatorul avertizează conducătorul de vehicul că obstacolul întâlnit se va ocoli pe partea stângă.
Indicatorul avertizează conducătorul de vehicul că obstacolul întâlnit se va ocoli pe partea dreaptă.
Avertizează conducătorul de vehicul că va întâlni obstacole pe drumul public, atât pe partea dreaptă, cât şi pe partea stângă, iar circulaţia se va face prin mijloc.
Sunt montate înaintea trecerii la nivel cu calea ferată. Primul panou (cel cu trei benzi) se montează la 150 m de calea ferată, al doilea (cel cu două benzi) - la 100 m, iar ultimul (cel cu o singură bandă) - la 50 m de calea ferată. La întâlnirea indicatorului cu trei benzi, conducătorul auto este obligat să reducă viteza. La întâlnirea ultimului indicator, cel cu o singură bandă, conducătorul auto nu mai are voie să execute nicio manevră (depăşirea, oprirea, staţionarea, mersul înapoi, întoarcerea). În oraş, din cauza condiţiilor de trafic, nu se instalează decât cel de-al treilea panou.
Panourile se montează la 300 m (primul panou), 200 m (al doilea panou) şi la 100 m (al treilea panou) de următoarea bifurcaţie de pe o autostradă.
Amplasat la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, indicatoarul obligă conducătorul de vehicul să oprească în locul cu vizibilitate maximă, dar fără a depăşi acest indicator, pentru a se asigura că nu se apropie niciun tren.
Amplasat la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere, indicatoarul obligă conducătorul de vehicul să oprească în locul cu vizibilitate maximă, dar fără a depăşi acest indicator, pentru a se asigura că nu se apropie niciun tren.
Amplasat la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, indicatoarul obligă conducătorul de vehicul să oprească în locul cu vizibilitate maximă, dar fără a depăşi acest indicator, pentru a se asigura că nu se apropie niciun tren.
Amplasat la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere, indicatoarul obligă conducătorul de vehicul să oprească în locul cu vizibilitate maximă, dar fără a depăşi acest indicator, pentru a se asigura că nu se apropie niciun tren.
Se amplasează pe drumul public fără prioritate, la intersecţia acestuia cu un drum public prioritar. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul auto este obligat să reducă viteza şi să se asigure că pe drumul prioritar nu circulă autovehicule, şi abia apoi poate să pătrundă în intersecţie. Dacă pe drumul prioritar circulă alte autovehicule, conducătorul auto este obligat să oprească pentru a le acorda prioritate.
Indicatorul este instalat pe drumul public fără prioritate, la intersecţia acestuia cu un drum public prioritar, când vizibilitatea este redusă. Conducătorul de vehicul care întâlneşte acest indicator este obligat să oprească în locul cu vizibilitate maximă, fără a depăşi colţul intersecţiei, şi să acorde prioritate tuturor vehiculelor care circulă pe drumul prioritar.
Indicatorul se instalează la începutul drumului cu prioritate sau înaintea intersecţiilor cu un drum fără prioritate. Are rolul de a anunţa conducătorul auto că are prioritate în intersecţiile în care va pătrunde. Drumurile care intersectează drumul cu prioritate vor avea instalate unul dintre indicatoarele Oprire sau Cedează trecerea. Când este amplasat înaintea unei intersecţii, acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional care va preciza direcţia drumului cu prioritate.
Indicatorul se amplasează la 50-200 m de locul unde încetează prioritatea indicatorului Drum cu prioritate, având rolul de a informa conducătorul auto că în următoarea intersecţie în care va pătrunde, toate drumurile vor fi de aceeaşi categorie şi se va aplica regula priorităţii de dreapta.
Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt, fiind precedat de indicatorul Drum îngustat. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul autovehiculului pierde prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus. Acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule cărora li se adresează acest indicator.
Se montează pe sectoarele de drum îngustat unde nu au loc să circule două vehicule unul pe lângă celălalt. Indicatorul din imagine este precedat de indicatorul Drum îngustat. La întâlnirea sa, conducătorul autovehiculului are prioritatea faţă de toate autovehiculele care circulă din sens opus.
În general, se amplasează pe drumurile cu sens unic, pe sensul pe care nu este permisă circulaţia. Acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule care au voie să intre pe sectorul de drum respectiv, cărora nu li se adreseaza deci restricţia de faţă.
Se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor este interzis. Acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care sunt precizate categoriile de autovehicule exceptate.
Este amplasat la intrarea pe drumurile publice pe care accesul tuturor autovehiculelor, cu excepţia motocicletelor fără ataş şi a mopedelor, este interzis.
Indicatorul acesta se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul motocicletelor este interzis.
Se întâlneşte la intrarea pe drumurile publice pe care accesul bicicletelor este interzis.
Se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul mopedelor este interzis.
Se instalează la începutul drumurilor publice pe care accesul vehiculelor destinate transportului de mărfuri este interzis. Acest indicator poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care este înscrisă masa maximă autorizată. Vehiculele destinate transportului de mărfuri care nu depăşesc această masă au voie să circule pe sectorul de drum respectiv.
Indicatorul se instalează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor cu remorcă, cu excepţia celor cu semiremorcă sau cu remorcă cu o osie, este interzis.
Indicatorul din imagine se montează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autobuzelor este interzis.
Acest indicator intezice accesul pietonilor pe sectorul de drum public pe care este amplasat. Dacă indicatorul se află numai pe una dintre părţile drumului, atunci circulaţia pietonilor este interzisă numai pe acea parte. Pentru a se interzice accesul pietonilor pe ambele sensuri, se vor instala două indicatoare, câte unul pe fiecare parte.
Se montează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu tracţiune animală este interzis.
Indicatorul se aşează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor împinse sau trase cu mâna este interzis.
Poate fi întâlnit în localităţile rurale, pe drumurile publice pe care accesul tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări este interzis.
Indicatorul din imaginea alaturată se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor este interzis.
Se instalează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul vehiculelor cu motor şi a vehiculelor cu tracţiune animală este interzis.
Se amplasează pe sectoarele de drum cu lăţime redusă, precum şi în intersecţiile care preced aceste sectoare de drum. În cel de-al doilea caz, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este precizată distanţa până la locul periculos. Lăţimea înscrisă pe indicator este cu 0,8 m mai mică decât lăţimea liberă de trecere asigurată pe sectorul de drum respectiv.
Indicatorul alăturat se montează pe sectorul de drum cu înălţime mai mică de 5,10 m (capetele podurilor, pasaje inferioare, etc.), precum şi în intersecţia care îl precede. În cel de-al doilea caz, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este precizată distanţa până la locul periculos. Înălţimea înscrisă pe indicator este cu 5 cm mai mică decât înălţimea liberă de trecere asigurată pe sectorul de drum respectiv.
Poate fi întâlnit pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă mai mare decât cea inscripţionată pe panou, precum şi în intersecţia care îl precede. În cel de-al doilea caz, indicatorul este însoţit de un panou adiţional pe care este precizată distanţa până la locul periculos.
Are rolul de a preciza începutul sectorului de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie simplă mai mare decât cea inscripţionată pe panou.
Se instalează pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie dublă mai mare decât cea inscripţionată pe panou.
Indicatorul se amplasează pe sectorul de drum pe care este interzis accesul vehiculelor cu o masă pe osie triplă mai mare decât cea inscripţionată pe panou.
Acest indicator se amplasează la intrarea pe drumurile publice pe care accesul autovehiculelor sau ansamblurilor de vehicule, cu lungimea mai mare decât cea inscripţionată pe panou, este interzis.
Se instalează pe sectorul de drum unde trebuie păstrată o distanţă minimă între autovehicule. Poate fi însoţit de un panou adiţional pe care este înscrisă lungimea sectorului de drum pe care se impune restricţia. Raza de acţiune a indicatorului se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul tuturor restricţiilor.
Se află instalat înaintea intersecţiei în care se interzice virajul la stânga, deoarece pe drumul respectiv circulaţia se desfăşoară într-un singur sens sau întrucat executarea virajului ar pune în pericol ceilalţi participanţi la trafic. Zona de acţiune a indicatorului se termină după prima intersecţie.
Se află instalat înaintea intersecţiei în care se interzice virajul la dreapta, deoarece pe drumul respectiv circulaţia se desfăşoara într-un singur sens sau întrucat executarea virajului ar pune în pericol ceilalţi participanţi la trafic. Zona de acţiune a indicatorului se termină după prima intersecţie.
Are rolul de a interzice întoarcerea în zona respectivă, deoarece dacă s-ar executa această manevră ceilalţi participanţi la trafic ar putea fi puşi în pericol.
La întâlnirea acestui indicator depăşirea autovehiculelor, cu excepţia motocicletelor fără ataş, este interzisă. Conducătorul auto care întâlneşte acest indicator nu are voie să depăşească niciun vehicul cu motor, cu excepţia motocicletelor fără ataş, însă are voie să depăşească vehicule simple (biciclete, vehicule cu tracţiune animală, vehicule împinse sau trase cu braţul). Raza de acţiune a indicatorului se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul interzicerii de a depăşi sau Sfârşitul tuturor restricţiilor, dacă pe acel sector de drum a mai fost stabilită vreo restricţie. De asemenea, zona de acţiune a indicatorului Depăşirea autovehiculelor, cu excepţia motocicletelor fără ataş, intezisă mai poate fi limitată şi de colţul primei intersecţii pe sensul de mers (unde îi încetează practic acţiunea).
Are rolul de a preciza începutul sectorului de drum pe care depăşirea este interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuri. Raza de acţiune a indicatorului se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul interzicerii de a depăşi sau Sfârşitul tuturor restricţiilor - dacă pe acel sector de drum a mai fost stabilită vreo altă restricţie. De asemenea, zona de acţiune a indicatorului Depăşirea interzisă autovehiculelor destinate transportului de mărfuri mai poate fi limitată şi de colţul primei intersecţii pe sensul de mers.
Este montat pe sectorul de drum unde viteza de circulaţie a vehiculelor trebuie limitată. Zona de acţiune începe din dreptul indicatorului şi se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul limitării de viteză sau Sfârşitul tuturor restricţiilor. Dacă indicatorul este însoţit şi de un panou cu numele localităţii, atunci limita de viteză este valabilă pentru întreaga localitate.
Se amplasează pe sectorul de drum unde viteza de circulaţie trebuie limitată pe categorii de autovehicule. Zona de acţiune începe din dreptul indicatorului şi se termină la întâlnirea indicatorului Sfârşitul tuturor restricţiilor. Dacă acest indicator este însoţit şi de indicatorul de localitate, atunci limita de viteză este valabilă pentru întreaga localitate.
La întâlnirea acestui indicator claxonarea este interzisă în intervalul orar 6.00 - 22.00 (între 22.00 - 6.00 se interzice prin lege claxonarea în orice localitate). Poate fi însoţit de indicatorul de localitate, caz în care restricţia se aplică pe întreg teritoriul localităţii.
Se amplasează înaintea punctului vamal. La întâlnirea acestui indicator, conducătorul de vehicul este obligat să oprească la punctul vamal.
Indicatorul se aşează înaintea unei zone prin care trecerea este permisă numai după ce se plăteşte o taxă.
Conducătorul auto poate întâlni acest indicator înaintea unei zone în care este prezentă Poliţia.
Indicatorul din imagine se montează în zona în care se termină o restricţie (când pentru aceasta nu există un indicator specific) ori atunci când se termină zona de acţiune a două sau mai multe indicatoare de restricţie.
Are rolul de a preciza sfârşitul sectorului de drum pe care era impusă limitarea de viteză.
Este instalat în zona în care se termină interzicerea de a depăşi.
La întâlnirea acestui indicator staţionarea vehiculelor este interzisă. Zona de acţiune a indicatorului încetează la cel mai apropiat colţ de intersecţie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi însoţit şi de alte panouri adiţionale care marchează începutul, continuarea sau sfârşitul zonei de acţiune (Începutul zonei de acţiune a indicatorului, Confirmarea zonei de acţiune a indicatorului, Sfârşitul zonei de acţiune a indicatorului) sau poate avea inscripţionate pe panou nişte săgeţi cu aceeaşi semnificaţie.
Se află instalat în locurile în care oprirea vehiculelor este interzisă. Zona de acţiune a indicatorului încetează la cel mai apropiat colţ de intersecţie pe sensul de mers. Acest indicator poate fi însoţit şi de alte panouri adiţionale care marchează începutul, continuarea sau sfârşitul zonei de acţiune (Începutul zonei de acţiune a indicatorului, Confirmarea zonei de acţiune a indicatorului, Sfârşitul zonei de acţiune a indicatorului) sau poate avea inscripţionate pe panou niste săgeţi cu aceeaşi semnificaţie.
Indicatorul se montează pe sectorul de drum în locurile în care staţionarea vehiculelor este interzisă în zilele impare. Acţiunea indicatorului încetează la cel mai apropiat colţ de intersecţie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi însoţit şi de alte panouri adiţionale: Începutul zonei de acţiune a indicatorului, Confirmarea zonei de acţiune a indicatorului, Sfârşitul zonei de acţiune a indicatorului, sau poate avea inscripţionate pe panou nişte săgeţi cu aceeaşi semnificaţie.
Indicatorul se montează pe sectorul de drum în locurile în care staţionarea vehiculelor este interzisă în zilele pare. Acţiunea indicatorului încetează la cel mai apropiat colţ de intersecţie, pe sensul de mers. Indicatorul poate fi însoţit şi de alte panouri adiţionale: Începutul zonei de acţiune a indicatorului, Confirmarea zonei de acţiune a indicatorului, Sfârşitul zonei de acţiune a indicatorului, sau poate avea inscripţionate pe panou nişte săgeţi cu aceeaşi semnificaţie.
Conducătorul auto va întâlni acest indicator în locurile cu durata de staţionare limitată. Poate fi însoţit şi de un panou adiţional pe care sunt specificate intervalele de timp în care acţionează indicatorul sau dacă se percepe o taxă pentru staţionare. Zona de acţiune a indicatorului încetează la întâlnirea indicatorului Sfârşitul zonei de staţionare cu durată limitată.
Are rolul de a preciza sfârşitul zonei de staţionare cu durată limitata.
Este instalat în zona în care viteza de circulaţie trebuie limitată la 30 km/h.
Este amplasat la sfârşitul zonei în care viteza de circulaţie era limitată la 30km/h.
Se monteaza în locul în care accesul vehiculelor care transporta substanţe explozive sau uşor inflamabile este interzis (în general în zonele intens populate sau în zonele unde prezenţa unor astfel de substanţe ar constitui un pericol).
Indicatorul din imaginea alăturată se amplasează în locul în care accesul vehiculelor care transportă mărfuri periculoase este interzis.
La întâlnirea acestui indicator accesul vehiculelor care transportă substanţe de natură să polueze apele este interzis.
Înainte
La dreapta
La dreapta
Înainte sau la dreapta
Ocolire
Ocolire
Intersecţie cu sens giratoriu
Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule
Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule
Drum pentru pietoni
Delimitarea pistelor pentru pietoni şi biciclete
Viteza minimă obligatorie
Sfârşitul vitezei minime obligatorii
Lanţuri pentru zăpadă
Direcţia obligatorie pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase
Direcţia obligatorie pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase
Înscrie-te acum la Auto Vlad și ia permisul din prima!
Sau vizitează-ne la sediul școlii noastre din Str. Râmnicu Vâlcea, nr 31, Sector 3, București.
Program Școala Auto Vlad Sector 3 București
Legislație: Luni, miercuri, orele 16.00-18.00