Whatsapp Suna
0723.446.799     0727.607.082         L - V 10:00 - 21:00; S 10:00 - 14:00; D închis

Permis de conducere, cât de mare e stresul?

soferita stres la volan

Slaba gestionare a stresului este, din păcate, una dintre principalele surse de eșec la examenul pentru permis de conducere. Stresul este o reacție normală a corpului uman. Datorită pregătirii excelente pentru examenul auto pe care ți-o oferă școala de șoferi București Auto Vlad, vei reuși să-l transformi într-un atu și să îl gestionezi astfel încât să iei examenul din prima.

Tipul de stres legat de examenul auto pentru obținerea permisului de conducere

Stresul este o reacție a organismului supus unei agresiuni bruște. Sursele de agresiune care constituie factori de stres sunt numeroase, de exemplu:

  • o situație de șoc emoțional
  • o traumă
  • grijile de zi cu zi

Ai grijă, sursele de stres nu sunt neapărat negative și uneori sunt chiar legate de situații favorabile (succes financiar, succesul la un examen, căsătorie etc.).

Se disting două niveluri de stres: minor și major. Stresul minor, dacă îl gestionezi bine, are un rol pozitiv și îți va permite să îți îmbunătățești performanța în ceea ce privește concentrarea în ziua examenului auto pentru permis de conducere categoria B. În caz de stres major, riști să intri în panică și să nu te mai poți concentra.

Statistici privind stresul la volan

Potrivit unui studiu publicat în 2015 de Asociația Internațională pentru Conduită Preventivă la Volan:

  • 1 din 4 conducători auto (27%) sunt stresați la volan
  • 44% dintre acești șoferi au sub 35 de ani, din care un anumit procent îl reprezintă, cu siguranță, candidații la examentul pentru permis de conducere
  • pentru 62% dintre acești candidați, principala sursă de stres la volan provine din comportamentul altor șoferi în trafic

Efectele stresului asupra corpului uman

Efectele stresului asupra corpului uman sunt variate și pot fi atât fizice, cât și psihologice.
În cazul unui stres major legat de frica de a conduce și de a o putea gestiona, efectele sunt negative și sunt susceptibile să declanșeze următoarele tulburări la candidatul pentru permis de conducere categoria B:

Simptome fizice:

  • durere de cap
  • respirație scurtă
  • dureri musculare
  • dureri de stomac

Simptome psihologice:

  • anxietate
  • iritabilitate
  • furie
  • tulburări de memorie
  • dificultate de concentrare

În cazul stresului minor și bine gestionat, efectele sunt în general pozitive și vor constitui un avantaj pentru obținerea permisului de conducere. Astfel, îți va putea crește capacitatea de concentrare, adaptare, precum și viteza de reacție.

Cum să te pregătești pentru examenul pentru permis de conducere București

Toate aceste sfaturi sunt modalități de a reduce stresul cu o zi sau cu câteva zile înainte de examenul pentru permis de conducere București:

Susține examenul pentru permisul de conducere când te simți cu adevărat pregătit. Într-adevăr, în ziua de examen pentru carnet de conducere, trebuie să fii apt pentru examen și să fii convins de reușită.

Cere-i instructorului să faceți împreună cât mai multe simulări ale traseului, ca să fii pus în situația de examen auto. Cu cât te vei antrena mai mult, cu atât vor fi mai mari șansele tale de succes.

Parcurgerea traseului îți permite să înțeleagi mult mai clar pericolele care pot apărea în ziua de examen.

Încearcă meditația pentru relaxare. Există multe tehnici de relaxare pentru reducerea stresului la examene, meditația este una dintre ele. Iată un mic exemplu cu pașii de urmat: așază-te și închide ochii. Ascultă-ți respirația, fii conștient de inspirație și expirație. Apoi vizualizează o amintire frumoasă și dragă ție. Poți face asta timp de 15 minute în fiecare zi în săptămâna dinaintea examenului auto.

Cu câteva zile înainte de examen este bine să ajungi la locul de întâlnire pentru proba de traseu. Astfel, nu te vei mai stresa în ziua examenului că nu găsești punctul de întâlnire, pentru că deja vei cunoaște zona.

Cu o zi înainte, mănâncă ceva ușor, culcă-te devreme și evită cafeaua și alcoolul, deoarece aceste substanțe pot agrava nivelul de stres.

Ca să iei permisul de conducere categoria B fără stres trebuie să fii încrezător și sigur de abilitățile tale. Aceasta este cheia succesului în ziua cea mare!

Rolul examinatorului este să te evalueze și să te însoțească la examenul auto, nu să-ți taie capul!

Dificultatea examenului pentru permis de conducere categoria B trebuie, de asemenea, pusă în perspectivă, deoarece în Romania, în fiecare an, se emit aproape 1.100.000 de permise auto categoria B. Sursa: statistica detinatori permis conducere DRPCIV 2019.

Un șofer începător nu este mai puțin bun decât altul cu experiență și, prin urmare, este capabil să treacă acest examen.

Respiră și încearcă să te relaxezi cât mai mult posibil. Respirația profundă și bine controlată îți va permite, de asemenea, să reduci nivelul de stres precum și toate tensiunile fizice și psihologice.
În timpul examenului auto pentru permis de conducere București, dacă te confrunți cu o situație care pare dificilă, adu-ți aminte de o situație asemănătoare în care te-ai aflat când făceai școala și pe care ai rezolvat-o. Astfel vei ști ce comportament să adopți ca să faci față situației respective fără să intri în panică.

In cazul unei greșeli în ziua examenului auto pentru permis de conducere, nu trebuie să rămâi blocat. O greșeală nu este neapărat un motiv de picare a examenului și, dacă te afli în această situație, trebuie să rămâi concentrat asupra obiectivului tău.

Este recomandabil să ajungi la punctul de întâlnire puțin mai devreme ca să eviți orice stres suplimentar legat de organizarea examenului.

soferita permis auto

Rezultatele examenului auto pentru permis de conducere

Poți afla pe loc rezultatul examenului auto. Dacă ești declarat admis, in 2 zile ești oficial titularul unui permis de conducere. În cazul unui răspuns nefavorabil, vei putea susține din nou examenul conform procedurii DRPCIV.

Nu uita că nu este atât de grav dacă nu ai luat carnetul de conducere din prima pentru că ai a doua șansă să te pregătești mai bine!

 

 

Sectoarele din București în care activăm:

Școala de șoferi București Sector 2
Școala de șoferi București Sector 3
Școala de șoferi București Sector 4

Permis de conducere, cât de mare e stresul?
Derulează în sus